Жазбаша  бөлу тәсілдері.

 

 

Зауреш Сатвалдиевна Абдрахманова,

Бастауыш  сынып  мұғалімі, Новенький  ЖОББМ,Новенький-2 ауылы, Зеленов  ауданы, Батыс Қазақстан  облысы

Математика 4 сынып

Уақыты: 23.01.2017 ж

Сыныбы: 4 — сынып.

Мұғалімі: Абдрахманова  Зауреш Сатвалдиевна

Сабақтың тақырыбы: Жазбаша  бөлу тәсілдері.

Сабақтың мақсаты:
а)Бөлінді, көбейткіш пен бөлінгіште нөл болған  жағдайда екі таңбалы санға бөлу және көбейту  тәсілдерімен таныстыру.

Ә)Оқушылардың  есептеу  қабілеті мен дағдыны  жетілдіру.  Әр алуан математикалық іс-әрекет барысында оқушылардың танымдық қабілетін шыңдап, логикалық ойлау жжүйесін дамыту.                                                  Б)Оқушыларды өздігінен жұмыс істеуге, алдына қойған мақсатына жете білуге отырып, өзойын еркін, дәлелдеп айтуға тәрбиелеу.

Түрі: жаңа сабақ

Әдістері: түсіндіру, сұрақ-жауап, көрнекілік.

Оқыту құралдары: компьютер,тірек сызбалар, оқулық, топшамалар, плакат, маркерлер

Сабақтың барысы.

1.Ұйымдастыру кезеңі.

Оқушылардың қызығушылығын ояту мақсатында ауызша жұмыс алынады:

  1. 300*4=1200 70*4=280

40*5=200                            250:5=50

720:8=90                            900:3=300

800*2=1600                         60*6=360

2.Математикалық диктант

1.Екінші кластың 70 бірлігі және бірінші кластың 690 бірлігі бар санды жаз;
2. Бірінші кластың 22 бірлігі және екінші кластың 107 бірлігі бар санды жаз;
3. Екінші кластың 5 бірлігі және бірінші кластың 400 бірлігі бар санды жаз;
4. Бірінші кластың 9 бірлігі және екінші кластың 3 бірлігі бар санды жаз;
5. Екінші кластың 8 бірлігі және бірінші кластың 0 бірлігі бар санды жаз;
6. Екінші кластың 300 бірлігі және бірінші кластың 0 бірлігі бар санды жаз;
7. Екінші кластың 702 бірлігі және бірінші кластың 40 бірлігі бар санды жаз;
8. Екінші кластың 36 бірлігі және бірінші кластың 2 бірлігі бар санды жаз; Жауаптары:
1. ( 70690 ); 2. ( 107022 );
3. ( 5400 ); 4. ( 3009 );
5. ( 8000 ); 6. ( 300 000 );
7. ( 702040 ); 8. ( 36002 ).

  1. Үй тапсырмасын тексеру.

Мысал-5

  1. Жаңа сабақ.

Оқулықпен жұмыс

Мысал-1.

Жазбаша бөлу тәсілдерін  түсіндір.

22900:460=65                                    155000:6200=25

Мысал-2 Түсіндіре отырып  шығар. (тақтамен жұмыс)

4207*36=151452           4027*26=104702        1232:56=22         91350:15=6090

4270*36=153720           4007*26=104182        4116:42=98         169960:28=6070

Сергіту сәті.

1 дегенде тұрайық,
2, 3, 4 – алақанды соғайық,
Оң жаққа бұрылып,
Сол жаққа бұрылып,
Бір отырып, бір тұрып,
Біз жүгіріп алайық.
5 дегенде асықпай,
Орнымызды табайық.

Өзіндік  жұмыс.

Мысал-3. Баған түрінде есепте.

27200:320=85            17920:280=64              22400:640=35

16720:440=38            132500:5300=25           252000:7200=35

Дәптермен   жұмыс:

Мысал-4. Теңдеуді шеш.

570*х-4700=13540                      340*x-416*2=18208

570*x=13540+4700                     340*x=18208+832

570*x=18240                               340*x=19040

X=18240:570                               x=19040:340

X=32                                            x=56

570*32-4700=13540                     340*56-416*2=18208

13540=13540                                  18208=18208

Жұппен жұмыс.

Есеп-5. Есепті шығар.

Шешуі: 7068:4=1764

1767+672=2439

7068-(1767+2439)=2862

Жауабы: үшінші машинамен 2862 килограмм жем  әкелінді.

Постермен жұмыс.

Берілген формулаларды  сәйкестендіріп жапсыру.

Мысал-7. Логикалық тапсырмалар.

50 саусақ неше балада бар? 5                                                                           Үстелде 6 стакан бар.1 стакан  сүтті ішті де қайта қойды. Үстелде қанша стакан қалды? / 6/                                                                                                                             4 алма бар.  Оның біреуі қақ бөлінген. Сонда неше алма болды? /4/

  1. Сабақты қорытындылау.  Тест тапсырмасы орындау. 1.Жүз алпыс алты мың елу екі санын жаз. А)166 520              В)166 502           Б)166 052                Г)160 652                                           2. 1607және 5 сандарының көбейтіндісін тап.                                             А)8650.                 В) 8035                 Б) 8605                  Г 5035.                                            3. 3 сағ20мин минутпен өрнекте.

А)80мин.              В) 200 мин.       Б) 160 мин.           Г)320 мин.                                 Ойын: «Қоянға көмек беру»                                                                                        Бүгінгі сабағымызда қандай тапсырмаларды орындау қиынға соқты? Неліктен?                                                                                                                  Қай тапсырмаларды орындау жеңіл болды?    Неліктен?

  1. Үйге тапсырма беру. Мысал -6. Амалдарды орында.                                                                                  7. Бағалау.                                                                                                                                 Оқушылар бір-бірін бағдаршам әдісімен бағалайды.